مراحل ثبت شرکت

مراحل ثبت شرکت


مراحل ثبت شرکت چیست؟ بدین منظور ابتدا باید چرایی ثبت شرکت مشخص شود. یک شرکت به منظور آنکه رسمیت داشته باشد و بتواند شخصیت حقوقی پیدا نماید باید به ثبت برسد. به تعبیری دیگر ثبت شرکت الزامی است. ثبت شرکت به عنوان آخرین قدم در تاسیس شرکت به شمار می رود.

بر این اساس هر فعالیت اقتصادی به صورت مشارکتی نیاز به ثبت یک شخصیت حقوقی دارد.افتتاح شرکت دارای مزیت های زیادی می باشد و همین مزیت ها آن را مهم تر کرده است.

مرجع ثبت شرکت ها در تهران “اداره کل ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری” و در شهرستان ها، “ادارات ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری” می باشد. یکی از مهمترین مراحل ثبت شرکت انتخاب شریک کاری است.

یعنی ابتدا باید شریک یا شرکا کاری خود را انتخاب نمایید. اگر شما نیز جزو کسانی هستید که قصد دارید تا شرکتی را به ثبت برسانید، قطعا برایتان این سوال پیش آمده است که روند این فرایند چگونه است.

در این مقاله از برند56 سعی خواهیم داشت تا توضیحات مفصلی در رابطه با مدارک مورد نیاز، مراحل و اقدامات لازم جهت ثبت شرکت ارائه داده و همچنین انواع شرکت‌ها را نیز مورد بررسی قرار دهیم.

هدف از ثبت شرکت و آشنایی با مفهوم شرکت

هدف از ثبت شرکت چیست ؟ و شرکت چیست؟ همه ما نام شرکت را شنیده ایم و تاکنون حداقل چندین بار گذرمان به یک شرکت خصوصی و یا دولتی افتاده است. برخی از ما حتی سالها در یک شرکت مشغول به کار بوده و روزها و ساعت های زیادی را در آن گذرانده ایم.

اما شرکت به چه معناست؟ در تعریف شرکت باید گفت: شرکت مجموعه ای از دو و یا چند موسس و سهام دار است که با هدفی مشترک و به دلیل انجام یک فعالیت اداری، خدماتی و یا تجاری تشکیل شده است.

اما یک شرکت به چه منظور ثبت می شود؟ هدف از ثبت شرکت آن است که قانون کشور بتواند بر فعالیت های آن نظارت و کنترل داشته باشد.

زیرا شرکت ها نقش به سزایی در اقتصاد کشورها دارند و عدم نظارت بر آنها می تواند موجب فساد اقتصادی و از آن جا که بسیاری از شرکت ها دارای معاملات اقتصادی با دیگر کشورها هستند حتی موجب مسائل و مشکلات مهم تری در صحنه بین المللی گردد.

از سوی دیگر ثبت شرکت می تواند باعث اخذ امتیازات فراوانی برای صاحبین آن گردد، امتیازاتی همانند اخذ وام و تسهیلات بانکی، حضور در مزایده ها و مناقصه های دولتی، امکان صادرات و واردات و معافیت های مالیاتی و… .

ثبت شرکت
ثبت شرکت

مزایا و معایب ثبت شرکت

مزایا و معایب ثبت شرکت چیست ؟ ثبت یک شرکت دارای مزایایی می باشد که به صورت خلاصه در زیر عنوان می شود:

  1. امکان گرفتن و یا اعطای نمایندگی در داخل و خارج از کشور
  2. استفاده از وام و تسهیلات سیستم بانکی
  3. صادرات و واردات کالا با اخذ کارت بازرگانی
  4. جلب اعتماد مشتریان با توجه به اعطای شخصیت حقوقی به شرکت و ثبت اطلاعات شرکت در روزنامه رسمی
  5. امکان شرکت در مزایده ها و مناقصه ها دولتی
  6. امکان حل مناقشات و اختلاف های احتمالی بین شرکا با توجه به ثبت اساسنامه شرکت که دربرگیرنده اطلاعاتی همانند نوع شرکت ، میزان سرمایه و سهم شرکا است.
  7. امکان شرکت و حضور در مراجع رسمی همانند دادگاه ها و ادارات دولتی
  8. طبق قانون در صورت عدم ثبت شرکت، فعالیت های آن غیر قانونی بوده و مراجع ذی صلاح می توانند از آن جلوگیری نمایند.

اما در کنار نکات مثبت، ثبت شرکت معایبی نیز دارد که در زیر به آن ها نیز اشاره خواهیم کرد:

  1. با ثبت شرکت مالیات سالیانه به شرکت تعلق می گیرد. باید خاطر نشان کرد که مالیات هر سال نسبت به سال قبل در صد قابل توجهی افزایش می یابد.
  2. شرکت ثبت شده باید دارای آدرس و محل مشخصی برای فعالیت باشد که این مورد نیز مستلزم صرف هزینه است.
  3. بنیانگذاران شرکت موظف به تامین سرمایه اولیه برای شرکت ثبت شده هستند.
  4. مدیران و موسسین شرکت موظف به حقوق و بیمه کارمندان شرکت طبق قانون کار هستند.
ثبت شرکت
ثبت شرکت

انواع شرکت ها ( ثبت شرکت انواع شرکت ها )

همان طور که در قبل اشاره کردیم شرکت ها خود به دسته های متفاوتی تقسیم بندی می شوند که در زیر به آن ها اشاره خواهیم نمود.

شرکت سهامی خاص و سهامی عام:

شرکت هایی که تمامی سرمایه آن ها در هنگام تاسیس تنها توسط بنیانگذاران آن تامین می شود سهامی خاص می گویند.

در مقابل شرکت هایی که قسمتی از سرمایه شرکت توسط فروش سهام به مردم تامین شده است سهامی عام می گویند. این شرکت ها از نوع بازرگانی بوده ، مسئولیت شرکا به مقدار سرمایه بوده و تعداد شرکا نباید کمتر از سه نفر باشد.

شرکت با مسئولیت محدود:

شرکت هایی که به منظور تجارت تشکیل شده و شرکا تنها به میزان سرمایه خود متعهد هستند.

شرکت تضامنی:

شرکت هایی که به منظور تجارت تشکیل شده و شرکا بدون در نظر گرفتن سرمایه خود در قبال تعهدات و مطالبات مسئولیت دارند.

شرکت مختلط غیر سهامی:

شرکت هایی که از چند نفر شریک ضامن و یا شریک با مسئولیت محدود تشکیل شده است. در این شرکت ها شریک با مسئولیت محدود به میزان آورده خود مسئول دیون می باشد، اما شریک ضامن مسئول کلیه دیونی است که علاوه بر دارایی به وجود آمده است.

شرکت مختلط سهامی:

شرکت هایی که از چند شریک ضامن و یا شریک سهامی تشکیل شده باشد. شریک ضامن شخصی است که سرمایه اش به صورت سهام در نیامده است. شرکای سهامی به میزان سهم خود و شرکای ضامن به صورت تضامنی نسبت به قروض مسئولیت دارند.

شرکت نسبی:

شرکت هایی که تشکیل آن ها همانند شرکت های تضامنی بوده، اما مسئولیت شرکا نسبت به قروض مازاد بر دارایی به میزان آورده می باشد.

شرکت تعاونی:

شرکت های تعاونی را از حیث تشکیل به دو نوع تعاونی عام و تعاونی خاص و از حیث فعالیت به دو نوع تعاونی تولیدی و تعاونی توزیعی تقسیم بندی می کنند.

شرکت تعاونی عام:

شرکت هایی که عضویت در آنها برای عموم آزاد بوده و تامین و یا افزایش سرمایه توسط فروش سهام انجام می شود.

شرکت تعاونی خاص:

شرکت هایی که عضویت در آنها صرفا برای یک گروه خاص از قبیل کشاورزان، کارگران و .. مجاز می باشد.

شرکت تعاونی تولیدی:

شرکت هایی که فعالیت آنها مختص به یک امر تولیدی همانند شیلات، دامداری، صنعت و معدن، عمران، کشاورزی و .. می باشد.

شرکت تعاونی توزیعی:

شرکت هایی که حوزه فعالیت آنها مربوط به فعالیت های توزیعی همانند توزیع کالا، خدمات و … می باشد.

شرکت دانش بنیان:

شرکت هایی که بر اساس معیارهای آئین نامه ارزیابی شرکت های دانش بنیان و تشخیص کارگروه ویژه ارزیابی در این دسته بندی قرار می گیرد و منظور شرکت هایی هستند که در تولید و یا ارئه خدمات از فناوری بسیار پیشرفته و نیازمند تحقیق و توسعه استفاده می کنند.

شرکت خدماتی:

شرکت های خدماتی به منظور ارائه خدمات به سازمان ها و ارگان ها تشکیل شده است و انواع خدماتی همانند تعمیرات و تاسیسات، نگهداری، حمل و نقل و .. را شامل می شود.

ثبت شرکت
ثبت شرکت

شرایط ثبت شرکت و بررسی جزئیات آن

در مجموع برای ثبت شرکت، باید بنیانگذاران آن مدارک مورد نیاز را با توجه به نوع شرکت در سامانه ثبت شرکت ها ثبت کرده و پس از تایید کارشناسان مربوطه اصل مدارک را به اداره ثبت ارسال نمایند.

مدارک پس از ثبت در دفتر، بایگانی خواهد شد. پس از آن خلاصه شرکت نامه توسط اداره ثبت در روزنامه رسمی و در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار منتشر می شود.

همچنین در ابتدای کار، فرد متقاضی باید نوع ثبت خود را اعم از موسسه و یا شرکت و یا … مشخص کند، در ادامه تعیین نام و ثبت مشخصات هویتی و حقوقی فرد انجام می گیرد، کارشناسی نام شرکت بر اساس اولویت ارائه شده انجام شده و در صورت صحیح بودن آن تایید خواهد شد.

پس از آن ابلاغیه به منظور بررسی پیش نویس آگهی و پرداخت وجه صادر خواهد شد.

ثبت شرکت
ثبت شرکت

مراحل ثبت شرکت

مراحل ثبت شرکت به شرح زیر است:

  • انتخاب موضوع شرکت : یکی از مهمترین مراحل ثبت شرکت تدوین و تعیین موضوع فعالیت شرکت می باشد، عدم دقت در انتخاب موضوع شرکت سبب خواهد شد تا در صورت ثبت شرکت نیز مشکلات فراوانی به همراه داشته باشد.

در انتخاب موضوع باید مواردی همچون موضوعاتی که در انحصار دولت می باشد و فعالیت در آن برای عموم ممنوع است، همچنین موضوعاتی که در هنگام ثبت و یا در هنگام انجام فعالیت پس از ثبت نیاز به مجوز دارد را در نظر گرفت.

  • انتخاب نام شرکت : در این مورد به تفصیل توضیح داده خواهد شد.
  • انتخاب نوع شرکت : بسیار مهم است که با شناخت انواع شرکت ها که توضیح آن در بالا آمده است یکی از آن ها را با توجه به اهداف، شرایط و ویژگی هایی که در نظر دارید انتخاب نمایید.

شایان ذکر است که امکان تغییر نوع شرکت غیر ممکن نیست، اما دو مانع بزرگ بر سر راه است. یکی منع قانونی و دیگر رویه عمل.

در مورد منع قانونی باید گفت: بر اساس قانون تغییر شرکت تنها به سه شرط مجاز می باشد:

– یکی تبدیل شرکت سهامی عام به انواع شرکت ها

– دوم تبدیل شرکت سهامی خاص به سهامی عام

– سوم تبدیل شرکت تضامنی به سهامی

همچنین در رابطه با منع رویه عمل نیز باید گفت قانون تجارت در مورد تبدیل سایر شرکت ها به یکدیگرسخنی به میان نیاورده است و بر همین اساس اداره ثبت این سکوت را تفسیر به منع قلمداد کرده و از انجام آن سر باز می زند.

  • تعیین میزان سرمایه شرکت: در هنگام ثبت یک شرکت باید میزان سرمایه شرکت را مشخص نمود. با توجه به امکان آورد سرمایه به صورت نقدی و غیر نقدی، در صورتی که آورده یکی از شرکا به صورت غیر نقدی باشد باید نظریه کارشناس دادگستری ملاک ارزیابی قرار گیرد.
  • تعیین مدت زمان فعالیت شرکت: شرکت ممکن است به صورت محدود و یا نا محدود تشکیل شود. در صورت تعیین مدت زمان برای شرکت و در صورت انقضا آن شرکت خود به خود منحل خواهد شد. بدیهی است امکان تمدید مدت زمان وجود دارد مشروط بر اینکه در اساسنامه خلاف آن درج نشده باشد.
  • انتخاب مرکز اصلی شرکت: در زمان ثبت، شرکت باید دارای مرکز اصلی باشد. تغییر اقامتگاه شرکت ها، تابع تغییر اساسنامه و شرکت نامه است. البته تغییر نشانی شرکت در یک شهر تغییر اقامتگاه تلقی نشده و نیاز به تغییر اساسنامه ندارد.
  • تهیه و ارائه مدارک مورد نیاز: در رابطه با مدارک مورد نیاز هر یک از انواع شرکت ها به تفضیل توضیح داده شده است. فقط نیاز به توضیح است که پس از ارائه مدارک ممکن است با سه حالت متفاوت روبرو شویم:

– عدم پذیرش مدارک و عودت آن ها

– اعلام کامل نبودن مدارک و در نتیجه عودت آن ها

– پذیرش مدارک و اعلام به شخص متقاضی جهت اخذ مدارک ثبت شده

  • سفارش روزنامه رسمی: آخرین مرحله ثبت یک شرکت مراجعه به سایت روزنامه رسمی و پرداخت هزینه جهت انتشار آگهی رسمی و مراجعه به سایت اداره ثبت و پرداخت هزینه روزنامه کثیرالانتشار می باشد.
مراحل ثبت شرکت
مراحل ثبت شرکت

نکات مهم در رابطه با نام شرکت و هزینه و زمان ثبت شرکت

در مورد نام شرکت باید خاطر نشان کرد که نام انتخابی باید ایرانی و فارسی باشد، اسم شرکت باید سه سیلابی باشد. قبل از آن ثبت نشده و تکراری نباشد و از اسامی خاص استفاده شده باشد.

همچنین اسامی خاص دولتی و نظامی تنها با مجوز از سوی مقامات قابل تایید می باشد. نکات مذکور به صورت کلی بیان شده است و باید خاطر نشان کرد که انتخاب نام شرکت بر خلاف ظاهر ساده آن ، بسیار مهم و کلیدی است.

بطور مثال در صورتی که نام شرکت بدون ثبت سهامی عام و یا خاص انجام گیرد، از نوع تضامنی محاسبه و لاجرم قوانین مربوط به آن اجرا خواهد شد.

هزینه ثبت شرکت به فاکتورها و شرایط خاصی بستگی دارد و نمی توان عددی را بصورت قطعی اعلام نمود. مدت زمان ثبت شرکت نیز به نوع شرکت و موضوعیت آن بستگی دارد اما در صورتی که مدارک مورد نیاز تکمیل باشد نزدیک به دو الی سه هفته زمان خواهد برد.

مدارک لازم جهت ثبت شرکت

مدارک و مراحل لازم جهت ثبت شرکت با توجه به نوع آن متفاوت است، لذا در زیر می توان این گونه تقسیم بندی نمود:

مدارک لازم جهت ثبت شرکتهای سهامی خاص:

  • اظهار نامه شرکت
  • اساسنامه شرکت
  • صورت جلسه مجمع عمومی بنیانگذاران
  • صورت جلسه هیات مدیره
  • مدارک برابر اصل شده هویتی هیات مدیره، سهامداران
  • گواهی پرداخت حداقل سی و پنج درصدی سرمایه شرکت
  • گواهی عدم سوء پیشینه اعضا و بازرسین
  • اقرار نامه عدم استخدام هیات مدیره در ادارات دولتی

مدارک لازم جهت ثبت شرکت های سهامی عام:

  • ارائه طرح اعلامیه پذیره نویسی
  • اظهار نامه شرکت
  • طرح اساسنامه تکمیل شده
  • مدارک برابر اصل شده هویتی بنیان گذاران
  • گواهی بانکی پرداخت سرمایه
  • مجوز فعالیت در صورت نیاز
  • مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار

مدارک لازم جهت ثبت شرکت هایی با مسئولیت محدود:

  • ارائه شرکت نامه
  • ارائه اساسنامه
  • صورت جلسه مجمع عمومی هیات مدیره
  •  مدارک برابر اصل شده هویتی بنیان گذاران
  • گواهی عدم سوء پیشینه اعضا  هیات مدیره

مدارک لازم جهت ثبت شرکت های تضامنی:

  • ارائه شرکت نامه
  • ارائه تقاضا نامه
  • ارائه اساسنامه
  • صورت جلسه هیات مدیره
  • گواهی عدم سوء پیشینه اعضا  هیات مدیره

مدارک لازم جهت ثبت شرکت های مختلط سهامی و غیر سهامی:

  • ارائه شرکت نامه
  • ارائه اساسنامه در صورت وجود
  • ارائه نام شرکت و یا شرکای ضامن

مدارک لازم جهت ثبت شرکت های نسبی:

  • ارائه شرکت نامه
  • ارائه تقاضا نامه
  • ارائه اساسنامه
  • گواهی عدم سوء پیشینه اعضا  هیات مدیره
  • صورت جلسه هیات مدیره

مدارک لازم جهت ثبت شرکت های تعاونی:

  • ارائه صورت جلسه موسسین و دعوتنامه مجمع اول عمومی عادی و اسامی اعضا و هیات مدیره منتخب
  • اساسنامه مصوب مجمع عمومی
  • ارائه تقاضانامه
  • طرح پیشنهادی به همراه مجوز از وزارت تعاون
  • رسید پرداخت سرمایه
  • موافقت نامه تشکیل شرکت

مدارک لازم جهت ثبت شرکت های خدماتی:

  • مدارک برابر اصل شده هویتی
  • ارائه اقرار نامه
  • گواهی عدم سوء پیشینه
  • مجوز فعالیت در صورت نیاز

البته مدارک فوق به صورت کلی بوده و ممکن است با گذشت زمان و تصویب قوانین تغییر نماید.

ثبت شرکت
ثبت شرکت

اقدامات پس از ثبت شرکت

پس از ثبت شرکت اقداماتی به صورت اجبار باید انجام گیرد که عبارتست از:

  • انجام امور مالیاتی و دارایی

طبق قانون افراد و شرکت ها موظف به پرداخت مالیات معین بوده و در صورت عدم پرداخت مشمول جرایم مالیاتی و محرومیت از مزایا و معافیت های قانونی خواهند بود.

بر این اساس شرکت ها موظف هستند نسبت به ارائه ی اظهارنامه، ترازنامه و مدارک مالی خود را تا مدت معینی از گذشت سال مالی به اداره مالیات اقدام نمایند.

  • اخذ کد اقتصادی

منظور از کد اقتصادی شناسه 12 رقمی است که با ثبت آن بر روی فاکتورهای خرید و فروش، محاسبه درآمد اشخاص توسط سازمان مالیات به درستی صورت می گیرد.

  • اخذ دفاتر پلمپ شده

قبل از پایان سال مالی، شرکت ها موظف اند نسبت به پلمپ دفاتر قانونی سال مالی اقدام نمایند. بر این اساس دفاتر روزنامه و دارایی می بایست  از طرف اداره ثبت شماره گذاری، امضا و پلمپ گردد.

  • اخذ کد کارگاه از تامین اجتماعی

طبق قانون کار، کارفرما موظف به بیمه نمودن کارمندان و کارگران دائم و موقت خود است و بدین منظور باید نسبت به دریافت کد بیمه اقدام نماید.

برخی از اقدامات غیر اجباری و اختیاری نیز پس از ثبت شرکت وجود دارد که شامل اقدامات زیر است:

  • ثبت لگو و علامت تجاری
  • اخذ کارت بازرگانی
  • ساخت و طراحی سایت شرکت
  • افتتاح حساب و اخذ دسته چک

ثبت شرکت در مناطق آزاد

مناطق آزاد، مناطق تجاری ای هستند که ورود و خروج کالا از آنها حق گمرکی را به همراه نخواهد داشت و این امر برای تجار بسیار حائز اهمیت می باشد.

بر اساس قانون مصوب سال 72 شرکت های فعال در مناطق آزاد از تاریخ بهره برداری به مدت پانزده سال از پرداخت مالیات معاف خواهند بود. مراحل ثبت شرکت در مناطق آزاد نیز همانند باقی شرکت ها بوده و تفاوت چندانی با شرکت های دیگر ندارد.

ثبت شرکت در این مناطق به انواع مختلفی وجود دارد اما بالاترین آمار ثبت شده مربوط به شرکت به صورت محدود  و پس از آن شرکت سهامی خاص می باشد که توضیحات مربوط به آن ها در بالا ارائه شده است.

ثبت شرکت خارجی در ایران

شاید مهمترین افق دید یک شرکت آن است که در صحنه بین الملل فعالیت داشته باشد و به همین منظور باید اقدام به ثبت شعبات و نمایندگی در آن کشور نماید. بر همین اساس یک شرکت خارجی برای در ایران شعبه و یا نمایندگی داشته باشد ارائه نام کامل شرکت، مشخص نمودن نوع شرکت، ارائه آدرس شرکت و تابعیت آن، میزان سرمایه و مشخص نمودن نماینده و یا نمایندگان آن در ایران الزامی است.

لازم به ذکر است که پس از انقلاب و بر اساس قانون اساسی، امتیاز جهت تشکیل شرکت خارجی در موارد تجاری، کشاورزی، صنعت و معدن و … تنها در صورتی داده خواهد شد که آن شرکت با دولت جمهوری اسلامی قرارداد داشته باشد.

از مهمترین حوزه های فعالیت شرکت های خارجی در ایران می توان ارائه خدمات پس از فروش، ارائه خدمات فنی و مهندسی و انجام عملیات عمرانی نام برد.

مراحل ثبت یک شرکت خارجی عبارتست از:

  • ثبت شعبه
  • انتشار آگهی به منظور تکراری نبودن نام شرکت
  • تکمیل و ارائه مدارک
  • ثبت آگهی در روزنامه رسمی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *